Een oude lichtkoepel vervangen

De lichtkoepel schalen vervangen
Als u de lichtkoepel schalen van uw bestaande lichtkoepel gaat vervangen en u laat uw opstand zitten, is het goed om te weten dat maten van lichtkoepels worden weergegeven als de dagmaat.

Meet dus altijd van binnenuit de dagmaat (D) en voor de zekerheid ook de buitenmaat (B) van de schalen. De buitenmaat van de schalen is over het algemeen altijd ca. 16 cm groter dan de dagmaat.

Koepelmaat

Komt u een afwijkende maat tegen, meet u dan zoveel mogelijk maten op en neem dan contact op met onze klantenservice, wij helpen u graag verder.

 

De schroefgaten komen niet overeen
Dat de oude en nieuwe gaten niet overeen komen is niet van belang, zo weet u zeker dat de nieuwe meegeleverde schroeven nooit in de oude gaten gaan doordraaien. Wij hebben onze lichtkoepels standaard voorzien van een afdichtingsband die over de oude gaten heen valt en afsluit.

De oude koepel komt niet los
Schroefkoepels worden vaak gemonteerd met stalen kapjes over de schroefkop of één-toer schroeven als inbraakpreventie middel. Deze zijn lastig los te halen. Indien u er zeker van bent dat u de juiste maat heeft aangekocht, kunt u van de bestaande oude lichtkoepel het beste de gehele lichtkoepelwartel met schroefkop doorzagen/slijpen en het overgebleven schroefdraad in de dakopstand verwijderen met een grip- of waterpomptang.

Wartel zagen

 

 

Lichtkoepel met beugels/klemmen vervangen
Voorafgaand aan de schroefkoepels en bij goedkopere uitvoeringen werden sommige lichtkoepels vastgezet met kunststof beugels of aluminium klemmen. Deze beugels klemmen de lichtkoepel vast op de dakopstand, omdat de dakopstand niet breed genoeg is om ze vast te schroeven.

Koepel met klemmen of beugels

Bij deze lichtkoepels met beugels/klemmen komen de buitenmaten over het algemeen niet overeen met de schroefkoepels van tegenwoordig. Dat houdt in dat de huidige schroefkoepels niet op een bestaande oude dakopstand van een klemkoepel past omdat de oude opstand geen flens heeft waar de schroefkoepel op geschroefd kan worden.

Wilt u een nieuwe lichtkoepel monteren dan adviseren wij u de oude dakopstand ook te vervangen.